13 Temmuz 2020 İş Ekipmanlarının Kontrol Ve Bakım Periyotları İle Sağlık Güvenlik Şartları Günümüzde bütün iş kollarında çalışanlar tarafından kullanılan çeşitli iş ekipmanları bulunmaktadır. Bu iş ekipmanları insan yapımı olduğu için belli bir kullanım ömrüne sahiptir. Zamanla yeni olan bir ekipman bile, kullanıldıkça ve kullanılmamaktan dolayı bakıma ihtiyaç duymaktadır. Bu bakımlar cihaza, alet veya ekipmana göre; günlük, haftalık, aylık, üç aylık, altı aylık veya yılda bir bile yapılabilmektedir.
İş ...
13 Temmuz 2020 Yılan Sokmalarında İlk Yardım Nasıl Olmalıdır ? Solunum yollarının açıklığı ve dolaşım kontrol edilir.
Yılan tarafından sokulmuş kişi hareketsiz ve sakin olduğunda zehrin vücuda yayılması gecikir. Bu nedenle, hastanın hareket etmesi önlenir, sakinleşmesi sağlanır.
Yara bol su ile yıkanır.
Yaraya yakın bölgede takı varsa baskı uygulamasını önlemek amacıyla çıkarılır.
Yara kol ya da bacakta ise, ısırılan bölgenin tam üstünden, dolaşımı engellemeyecek şekilde bandajla baskı yapılır. Ancak ...
6 Temmuz 2020 İşverenlerin İş Kazası Bildirmeme Cezası İş kazaları kazadan sonraki 3 iş günü içerisinde bildirilmeli
İşverenler, İş kazalarını kazadan sonraki üç iş günü içerisinde SGK’ya bildirmekle yükümlüdür. Bu yükümlülük 6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanununda belirtilmiştir.
İş kazası bildirimi yapmak için hastanenin bildirim yapmasını beklenmemeli
Hastane ile işyerlerinin iş kazası bildirimi işyeri e-bildirge sisteminde de eş zamanlı olarak görülebilir. Ancak hastanenin 10 iş ...
1 Temmuz 2020 Burun Kanamasında İlk Yardım Nasıl Olmalı ? Öncelikle sakin olunmalıdır.
Hemen hasta yada yaralının başı öne doğru eğilir.
Hasta ya da yaralının mümkünse oturması sağlanır.
Hasta ya da yaralının burun kanatları iki parmakla sıkıştırılır.
Bu işleme yaklaşık 5 dk kadar devam edilir.
Kanamanın durmaması halinde hasta ya da yaralının en yakın sağlık kuruluşuna götürülmesi sağlanır. ...
1 Temmuz 2020 Yüksekte Yapılan Çalışmalar İş Sağlığı ve Güvenliği Seviye farkının bulunduğu ve düşme sonucunda yaralanma olabileceği her seviye yüksekte çalışma olarak tanımlanabilir.
Çalışanlar çalışma ortamları ve yaptıkları işin çeşidine bağlı olarak farklı ortam ve yapılardan düşebilmektedir.
Çalışanların düşmesi ile sonuçlanabilecek bu ortam ve yapılar şu şekilde sıralanabilir:
Yapı kenar boşlukları, İskeleler (Cephe, asma, mobil, kalıp altı vb.), Mobil yükseltilebilir iş platformları, Çatılar, Merdivenler (Kat merdivenler, ...
1 Temmuz 2020 İşyerlerinde Elektrikli Cihazlardan Çıkan Yangınlara Müdahale İşyerlerinde iş sağlığı ve güvenliği kanunu kapsamında elektrikli cihazlardan çıkabilecek yangınlara karşı önlemler alınmalıdır. İşyerleri kısım kısım veya tamamen tehlike sınıflandırılması yapılmalıdır. İşyerleri tehlike sınıflandırması açısından; Az tehlikeli, tehlikeli ve çok tehlikeli olmak üzere üç gruba ayrılır. Fakat bazı işletmelerde bazı kısımlar az tehlikeli (ofis, arşiv ve muhasebe kısımları vb.) bazı kısımlar tehlikeli ya da ...
29 Haziran 2020 Koronavirüs ile Etkin Mücadele Kapsamında Personel Eğitimleri Dünyayı ve ülkemizi etkileyen Covid-19 salgın hastalığına karşı işyerlerinin çalışanlarına Pandemi Eğitimi vermesi gerekmektedir. Pandemi eğitimi eğitmen içeriği çok geniş olmasının yanısıra bu eğitimin çalışanlara verilmesi gereken içerik kısmı aşağıdaki gibi olmalıdır.
Covid-19 süresince personelin motivasyonunu artırmak,
Kişisel hijyen bilincinin artırılması,
Çalışanlara maske ve dezenfektanların kullanım yöntemleri ve üreticilerinin önerilen kullanım miktarı ve süresi konusu,
Çalışanlar, işletmede uygulanan izolasyon ...
29 Haziran 2020 Restoranlarda Covid 19 Tedbirleri
Açık alanı ve bahçesi bulunan işletmeler ilk olarak müşterileri açık alana kabul etmeli
Tüm işletmeler, alacağı tedbirleri, temizlik/ hijyen uygulamalarını içeren işletme içi salgın tedbir planı hazırlamalı
Masalar arası mesafe 1,5 metre
Sıra oluşabilecek yerlerde 1,5 metre ara ile sosyal mesafe işaretlemeleri yapılmalı
Masalar arası 1,5 metre yan yana sandalyeler arası 60 cm olmalı, masalarda karşılıklı oturulmalı
İçeri alınacak ...
26 Haziran 2020 Sıcak Çarpmasında İlk Yardım Nasıl Olmalıdır ? 1.Hasta serin ve havadar bir yere alınır.
2.Sıkan giysiler çıkarılır.
3.Sırt üstü yatırılarak, kol ve bacaklar yükseltilir.
4.Bulantısı yoksa ve bilinci açıksa su ve tuz kaybını gidermek için:
1 litre su
1 çay kaşığı karbonat
1 çay kaşığı tuz karışımı sıvı
yada soda içirilir. ...
25 Haziran 2020 Geçici Görevlendirme Nasıl Yapılmalı ? Geçici görevlendirme kısaca şu şekilde açıklanabilir, bir firmanın çalışanlarının kendi meslekleri dahilindeki işlerde belirli süreli, başka bir firmada çalışması için kurulan geçici iş ilişkisidir.
Geçici görevlendirme ile gelen çalışanları, hizmet alacak olan işveren geçici görev ile gelen çalışanları ve bu çalışanların işvereni, işin kendi doğası gereği karışalabilecekleri tüm riskler konusunda bilgilendirmek ve iş sağlığı ve güvenliği ...
23 Haziran 2020 İş Yerinde Covid 19 a Karşı Alınacak Tedbirler Kontrollü normalleşme sürecinde iş yerlerinde Covid 19 a karşı tedbirler alınmalıdır. Bu kapsamda iş veren vekilleri, çalışan temsilcileri, iş güvenliği uzmanları ve işyeri hekimleri çalışanlara rehberlik etmeli ve koruyucu önleyici tedbirlerin hayata geçirilmesini ve denetlenmesini sağlamalıdır. Bu önlemler :
İş yerinde risk yönetim stratejilerinin uygulanmaya konulması
· Bulaşmanın önlenmesi ile ilgili stratejiler hayata geçirilmelidir;
· Cerrahi maske kullanımı
· El hijyeninin sağlanması ...
22 Haziran 2020 Sedanter Çalışma ve Etkili Ara Dinlenme Teknolojinin gelişmesiyle birlikte iş hayatında fiziksel çalışma yanında bilişsel olarak bilgisayar başında çalışmayı gerektirecek birçok iş kolu ortaya çıkmıştır. Orta ve büyük ölçekli işyerlerinde üretim/imalat kısmında tezgah veya makine başında kısıtlı bir pozisyonda oturarak çalışan işçilerin yanında yöneticiler, yönetici asistanları, ön muhasebe/muhasebe gibi masa başı çalışanları da uzun oturma süreleri nedeniyle işyerinde sedanter bir çalışma ...